Skip links

Doesburg versobert leerlingenvervoer om dienstverlening overeind te houden

Alleen kinderen die volledig afhankelijk zijn van het leerlingenvervoer, mogen in de gemeente Doesburg straks nog gebruikmaken van deze voorziening. De gemeente wil daartoe de regels voor het leerlingenvervoer wijzigen. Zo moeten ouders vanaf volgend schooljaar hun kroost één dag in de week zelf naar school brengen.

 

Ouders mogen zelf kiezen welke dag dat wordt, maar één ding staat vast: op die dag verschijnt er geen taxibusje op de stoep. “Wanneer dit door een bijzondere situatie echt onmogelijk is, dan vragen wij om een onderbouwing bij de aanvraag”, zo schrijft de gemeente in een brief aan de ouders.

Opstapplekken

Daarnaast gaat de gemeente vanaf volgend schooljaar werken met opstapplekken. Ouders dienen hun kinderen naar de betreffende opstapplaats te brengen, waar de taxibus hen uiteindelijk ophaalt. “Als alle kinderen vanaf de opstapplaats worden vervoerd, zijn de taxi’s sneller op school en neemt de betrouwbaarheid van het vervoer toe”, zo ligt de gemeente deze wijziging toe. “Voor kinderen is het prettig dat de taxi niet bij meerdere woningen stopt en wacht, maar in één keer kan doorrijden. Het is wennen, maar de ervaring leert dat de betrouwbaarheid van het vervoer hierdoor toeneemt.”

Tot slot krijgen alle leerlingen die zelfstandig naar het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) gaan een gratis ov-abonnement. Ook een eenmalige bekostiging voor de aanschaf van een e-bike (maximaal 2.000 euro) en een reiskostenvergoeding behoren tot de mogelijkheden.

Chauffeurstekort

De gemeente hoopt met deze wijzigingen leerlingenvervoerder Avan te ontzien. Zo heeft de vervoerder volgens Doesburg de grootste moeite om de kwaliteit van het leerlingenvervoer te waarborgen. In een memo van vorig jaar oktober wijst Vervoersorganisatie Regio Arnhem-Nijmegen, waar Avan onder valt, naar het landelijke chauffeurstekort. “De verwachting is dat in de loop der jaren op deze manier het chauffeurstekort alleen maar zal toenemen.”

De gemeente hoopt met deze maatregelen de problemen te tackelen. Deze week buigt de Doesburgse gemeenteraad zich over de voorgenomen wijzigingen. Op donderdag 29 februari neemt de gemeente een definitief beslu

This website uses cookies to improve your web experience.
×