Skip links

De Regiotaxi in Twente gaat niet naar Willemsen- de Koning. Dat heeft de voorzieningenrechter vorige week maandag bepaald. Taxi Brookhuis, die tijdens de aanbesteding in eerste instantie als tweede eindigde, was het niet eens met deze uitslag en stapte daarom naar de rechter.

Taxi Brookhuis stelde in de dagvaarding dat haar inschrijving op het eerste perceel (Regiotaxi Twente) van de in totaal vier percelen, onjuist zou zijn beoordeeld. Volgens het taxibedrijf uit Oldenzaal zaten er aantoonbare fouten in de motivering van de gunningsbeslissing. Willemsen- de Koning had tijdens het invullen van het Bibob-vragenformulier moeten aangeven dat het veroordeeld is tot het betalen van een schadevergoeding aan een opdrachtgever. “Dat hebben ze verzwegen”, zo legt Erwin Brookhuis uit.

Civielrechtelijke veroordeling

De voorzieningenrechter ging uiteindelijk mee met deze lezing. “Willemsen- de Koning had niet onvermeld mogen laten dat haar bestuurder (indirect) bij een civielrechteljk vonnis (in mei vorig jaar) is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 3,5 miljoen euro aan de provincie Gelderland”, zo staat te lezen in het vonnis. “Willemsen-De Koning had moeten begrijpen dat de scope van de wet Bibob en de vragen die in dat kader op het Bibob-vragenformulier worden gesteld, verder gaat dan enkel onherroepelijke strafrechtelijke- en
bestuursrechtelijke veroordelingen en dat een civielrechtelijke veroordeling onder omstandigheden ook vermeld moet worden.”

De rechter vond dit volgens Brookhuis al voldoende om Willemsen- de Koning uit te sluiten en de gunning ongedaan te maken. “Hoe wij daarachter zijn gekomen? Dat heb ik te danken aan mijn team”, zegt Erwin Brookhuis daarover. Zij hebben dat uiteindelijk opgemerkt. Als je een aanbesteding wint krijg je een Bibob-formulier, die naar waarheid ingevuld dient te worden. Dat heeft Willemsen- de Koning niet gedaan.”

Turbulente periode

Nu de gunning aan Willemsen- de Koning door de voorzieningenrechter is teruggedraaid, bestaat de kans dat Taxi Brookhuis de Regiotaxi Twente behoudt. Die keuze ligt echter niet bij de rechter, maar bij de gemeente Oldenzaal. Zij bepalen, namens nog negen andere gemeenten, wie Regiotaxi Twente uiteindelijk gegund krijgt. “Zij zullen na deze rechtszaak bij elkaar gaan zitten en opnieuw bepalen welke partij de Regiotaxi mag uitvoeren. Hopelijk gaan ze snel over tot gunning.”

Met deze uitspraak komt er tevens een einde aan een turbulente periode voor Taxi Brookhuis. “Het zijn intensieve maanden geweest”, aldus directeur Erwin Brookhuis. “De manier waarop dit allemaal gelopen is, is natuurlijk niet leuk. Maar het is wel heel prettig als het kwartje dan de goede kant op valt. Wij hebben namelijk ook niet de ambitie om landelijk te groeien. Ik zeg altijd: we zijn een hele dikke muur rondom Twente. Daar moet iedereen gewoon van afblijven.”

Spoedappèl

Willemsen- de Koning geeft tegenover TaxiPro aan het oneens te zijn met het vonnis en in hoger beroep te gaan. Zo is er inmiddels een spoedappèl tegen de uitspraak ingesteld, die naar verwachting binnen twee maanden tot een uitspraak zal leiden. Volgens het Arnhemse taxibedrijf blijkt uit de aanbestedingsdocumenten, en ook naar de mening van de gemeente Oldenzaal, dat er geen verplichting was om civiele vonnissen te vermelden

wat andere personen zochten; taxi Hengelo Enschede kosten, online boeken, goedkope taxi Hengelo, wat kost een taxi, wat kost een taxi 20 kilomter tarief.

This website uses cookies to improve your web experience.
×